Γράφει ο Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, Ιατρός
…Και ξαφνικά, με μια ομάδα 39 ατόμων και αρχηγό τον Πατέρα Λάμπρο, ιερέα της ενορίας που μένω στην Αθήνα (Άγιος Αθανάσιος Πολυδρόσου Αττικής, ανάμεσα στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι), βρέθηκα να ταξιδεύω προς… Πολωνία μεριά!…
Τις διατυπώσεις τις έκανε η σύζυγός μου (οικονομικά, πρόγραμμα κλπ.) κι έτσι δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Το ταξίδι ήταν 6ήμερο και περιελάμβανε προσγείωση στη Βαρσοβία (πρωτεύουσα της Πολωνίας), διανυκτέρευση και επίσκεψη στην Κρακοβία (δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Πολωνίας) και σε 2 ακόμα πόλεις, οι οποίες επελέγησαν διότι είχαν ορθόδοξα προσκυνήματα (μοναστήρια ή απλώς εκκλησίες).
Παρέλειψα να γράψω ότι ο πληθυσμός της Πολωνίας πλησιάζει τα 40 εκατομμύρια κατοίκους (38.000.000 καταγεγραμμένοι), είναι σχεδόν όλοι καθολικοί και μόνο περί τις 900.000 (περίπου) είναι ορθόδοξοι και… ρωσόφιλοι, δηλαδή υπακούουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Αλλά για να επανέλθω στα του ταξιδίου, η πτήση μας (με κάποια καθυστέρηση) ήταν θαυμάσια, με ένα πανέμορφο και καθαρότατο αεροπλάνο της εταιρείας Sky Express, χωρίς απρόοπτα. Για να φας ή να πιεις όμως κάτι, έπρεπε να το πληρώσεις!…
Οι Πολωνοί είναι ένας ήρεμος και ευγενικός λαός, οι οποίοι είχαν την ατυχία, επειδή μεταξύ τους ζούσαν αρκετοί Ισραηλίτες, να τραβήξουν τα πάνδεινα κατά τη γερμανική κατοχή! Βέβαια έχουν κι αυτοί κάποια προβλήματα, κάποιες πικρίες μεταξύ τους, διότι π.χ. κάποτε πρωτεύουσα ήταν η Κρακοβία, για κάποιους όμως λόγους πρωτεύουσα έγινε η Βαρσοβία, ίσως διότι είναι πιο κεντρικά.
Αγοράζοντας (εκ των υστέρων) χάρτη της Ευρώπης, βλέπω ότι η Πολωνία συνορεύει ανατολικά με την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία, δυτικά με τη Γερμανία και την Τσεχία, βόρεια έχει τη Βαλτική Θάλασσα, και νότια την Τσεχία (πάλι) και τη Σλοβακία.
Εκτός από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που επισκεφθήκαμε, επισκεφθήκαμε και μια… παράξενη περιοχή, τα… αλατωρυχεία, τα οποία είναι κοντά στην πόλη. Τα οποία αλατωρυχεία είναι αδύνατο να περπατήσεις όλα. Κάποια φθάνουν σε βάθος 100 μέτρων(!!!), το δε μήκος (διαδρομή) πλησιάζει τα 3.000 μέτρα!… Κάπου συναντήσαμε κι έναν ιερό ναό κτισμένο από πέτρες… αλατιού!…
Άφησα για τελευταίο το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της επίσκεψής μας στην Πολωνία. Το Άουσβιτς!!! Ποιος δεν έχει ακούσει περί Άουσβιτς και τα εκατομμύρια(!) των Εβραίων που «πέθαναν» εκεί! Οι εγκαταστάσεις (τα κολαστήρια καλύτερα) που ζούσαν οι Εβραίοι είναι σχεδόν ανέπαφα κι εκεί βλέπεις σε πελώριους χώρους τα ρούχα, τα παπούτσια, ακόμα και τα πρόσθετα μέλη των αναπήρων, που κρατούσαν οι Γερμανοί προτού κάψουν τα πτώματα.
Την Πολωνία διασχίζουν διάφορα ποτάμια, με πιο μεγάλο κάποιο που έχει το όνομα «Βίστουλα». Στην ειδικότητά μου (αγγειοχειρουργική) «φίστουλα» ονομάζουμε την τεχνική σύνδεσης μεταξύ δύο αγγείων για κάποιους λόγους[1].
Τελειώνοντας την… πολυλογία μου, να υπενθυμίσω σε όσους διαβάζουν το κείμενό μου, ότι κάποιοι επώνυμοι Έλληνες έχουν πάρει… Πολωνέζες!…
Εντελώς συμπτωματικά, στην «ΕΣΤΙΑ» της 8/7/2024 στη σελ. 8 και στη στήλη «Απόψεις», διαβάζω άρθρο με τίτλο: «Οδοιπορικό στην Πολωνία», που το υπογράφει η νομικός κ. Μαρία Κορνάρου, η οποία αφού αναφερθεί στις ομορφιές της Πολωνίας, τονίζει ότι «…ο πολωνικός λαός, ο πολλά βασανισμένος, είναι πιστός στις λαϊκές του ρίζες, στην αισθητική της δεκαετίας του ’70, στην πολωνική γλώσσα». Πράγματι, στους πανέμορφους δρόμους της, με τις πανέμορφες επιγραφές, πουθενά (ΠΟΥΘΕΝΑ) δεν βλέπεις αγγλική γλώσσα, ως επεξήγηση της πολωνικής.
Αγαπητοί & Αγαπητές,
Αφού ευχαριστήσω τον Πατέρα Λάμπρο που μας κρατάει ζωντανούς (σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία), θα συμβούλευα τους έχοντες κάποια ηλικία (83 ετών εγώ σήμερα) να… προσέχουν τις καλοκαιρινές εκδρομές. Επέστρεψα 3,5 κιλά λιγότερος (κομψότερος!!!) διότι τα ατελείωτα χιλιόμετρα που περπατήσαμε μέσα στη ζέστη, μαζί με την ελάττωση της όρεξης, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα!…
Σας χαιρετώ ευχόμενος «εις το επανειδείν»!…
[1] Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για… επιστήμη, όμως εμένα μου έκανε εντύπωση η ονομασία του ποταμού!…